De IOS procedure met betrekking tot de invordering van onbetwiste schuldvorderingen buiten de rechtbank om, is in werking getreden op 2 juli 2016.
Deze procedure verhoogt de snelheid waarop onbetwiste facturen kunnen ingevorderd worden, aanzienlijk. Naast de klassieke procedure waarbij een dagvaarding dient uitgebracht voor de rechtbank en een vonnis dient afgewacht, vormt deze IOS procedure een zeer efficiënte en tijdbesparend alternatief.
De IOS procedure beoogt dat de schuldeiser (via een wisselwerking tussen advocaat én gerechtsdeurwaarder) op – redelijk – korte termijn een uitvoerbare titel kan bekomen om op die manier zijn cashflow te beschermen. Voorlopig voorziet de IOS procedure enkel in de invordering van de onbetwiste geldschulden tussen handelaren, zonder tussenkomst van de rechtbank, op verzoek van de advocaat. Binnen afzienbare tijd zou dit ook uitgebreid worden naar particulieren.
Over het verloop van de procedure leest u hieronder meer.
Samen met onze vaste gerechtsdeurwaarder, wordt u een mogelijkheid geboden om de onbetaalde facturen (ongeacht de bedragen) op een zo kost efficiënte wijze betaald te krijgen. U kan gerust contact opnemen met mr. Christophe Van Mechelen om na te gaan of IOS procedure (incl. de praktische implicaties, kostprijs en de mogelijkheden die deze biedt), voor u interessant kunnen zijn.
Praktisch regelen de artikelen 1394/20 tot 1394/27 Gerechtelijk Wetboek de invordering van onbetwiste geldschulden / facturen.
Wat houdt deze nieuwe procedure in:
A.- Op de eerste plaats dient benadrukt dat het gaat over “niet betwiste geldschulden of facturen”.
B.- De procedure voorzien in de genoemde artikelen beschrijft een invorderingsprocedure:
Of een dossier betwist of onbetwist is, wordt beoordeeld door de advocaat. Hij zal hiervoor alle stukken in aanmerking moeten nemen. Als dusdanig blijft er een belangrijke rol voor de advocaat weggelegd.
Indien wordt vastgesteld dat het in se om een niet betwiste schuldvordering gaat, wordt de aanmaning tot betaling door de gerechtsdeurwaarder samen met (1) de vermeldingen bedoeld in artikel 43 van het Gerechtelijk Wetboek (duidelijke beschrijving verbintenis, duidelijk beschrijving en verantwoording van alle bedragen, aanmaning om te betalen binnen de maand, de mogelijkheden waarover de schuldenaar beschikt om te reageren, de inschrijving van de schuldeiser in de Kruispuntbank van Ondernemingen); (2) het formulier (artikel 1394/21 tweede lid, 3° Ger.W.) en (3) de bewijsstukken uitgebracht.
De schuldenaar heeft de gelegenheid om via het gevoegde invulformulier afbetalingen te vragen of de schuld te betwisten. De schuldenaar kan ook aan de gerechtsdeurwaarder betalen waarbij het in gevorderde bedrag kan verhoogd worden met bijkomende sommen zoals voorzien in artikel 1394/20 Ger.W. (dit zal echter maximaal 10 % van de factuur bedragen). Hiernaast kan de schuldeiser (ongeacht de grootte van de in te vorderen factuur) eveneens een administratiekost van 40 € aanrekenen.
Indien de schuld wordt betaald of van zodra er betwisting wordt gevoerd, wordt de procedure beëindigd. In geval van betwisting kan de schuldeiser zijn vordering inleiden voor de bevoegde rechtbank. In geval van afbetalingstermijnen wordt de procedure opgeschort.
Reageert de schuldenaar niet binnen de maand (+ 8 dagen) na aanmaning, zal de gerechtsdeurwaarder een proces-verbaal van niet-betwisting opstellen. Ook in geval afbetalingstermijnen werden toegestaan kan een dergelijk PV worden opgesteld.
De gerechtsdeurwaarder neemt het initiatief voor de uitvoerbaarverklaring van het proces-verbaal. Hij wendt zich hiertoe tot de magistraat zoals bedoeld in artikel 1389bis/8 Ger.W. Dit proces-verbaal wordt dan door deze magistraat voorzien van het formulier van tenuitvoerlegging en maakt een titel uit die ten uitvoer kan worden gelegd. Dit heeft dan dezelfde uitwerking als een vonnis van de rechtbank.
De schuldenaar kan zich nog steeds tot de beslagrechter wenden om verweer te voeren omtrent de uitvoeringsmodaliteiten; dan wel zich richten tot de rechter ten gronde. Van zodra dergelijke betwisting wordt gevoerd, wordt de tenuitvoerlegging geschorst.
Indien u bijkomende vragen zou hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met mr. Christophe Van Mechelen (christophevanmechelen@vandoosselaere.be) dan wel info@vandoosselaere.be