De – soms – tegenstrijdige belangen van mede-eigenaars binnen een mede-eigendom verzoenen is geen makkelijke evenwichtsoefening. Het is dan ook logisch dat deze taak toekomt aan de algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars (VME). Binnen dit orgaan wordt elke mede-eigenaar vertegenwoordigd, en worden beslissingen met (welbepaalde) meerderheid genomen.
Het is hierbij niet uitgesloten dat een beslissing in uw nadeel wordt genomen.
Hoewel beslissingen van de algemene vergadering bindend zijn – en soms verregaande gevolgen kunnen hebben – heeft de wetgever toch voorzien in een beroepsmogelijkheid tegen beslissingen die onregelmatig, bedrieglijk of onrechtmatig zijn (artikel 577-9 §2 burgerlijk wetboek). Op grond van dit artikel kan iedere mede-eigenaar die een persoonlijk nadeel van dergelijke beslissing ondervindt, daartegen opkomen en aan de rechter vragen de beslissing te vernietigen of te wijzigen.
Een onregelmatige beslissing is een besluit dat tot stand is gekomen met de schending van substantiële voorschriften, waarvan de naleving van de wet of door de statuten wordt opgelegd.
Voorbeelden van onregelmatigheden zijn:
Een bedrieglijke beslissing is een beslissing die wel regelmatig is naar de vorm maar behept is met bedrog of getuigt van machtsmisbruik. U moet dan aantonen dat er sprake zou zijn van bedrog uitgaande van de VME, de syndicus of enige andere mede-eigenaar.
Voorbeelden van bedrog zijn:
Een onrechtmatige beslissing is een beslissing waarbij een wanverhouding bestaat tussen de door de meerderheid beoogde doelstellingen, enerzijds, en de nadelen die daar voor de minderheid uitvloeien, anderzijds: er wordt gekozen voor de meest schadelijke oplossing, terwijl er meerdere opties openstaan, of er bestaat onevenredigheid tussen het behaalde voordeel en de veroorzaakte schadelijke gevolgen.
Voorbeelden van onrechtmatigheden zijn:
Het beroep moet – bij dagvaarding – aangetekend worden binnen een termijn van 4 maanden vanaf de datum waarop de algemene vergadering plaatsvond.
U kan ons gerust contacteren bij verdere vragen of bij problemen inzake mede-eigendom.
Christophe VAN MECHELEN
christophevanmechelen@vandoosselaere.be
Simon BOONS