Let op met “recruiters” die u spontaan contacteren. There is no such thing as a free lunch.
Uw bedrijf is in groei en u heeft beslist vacatures online te plaatsen. Op de eerste plaats denkt u eraan daarvoor uw prachtige nieuwe website of Linkedin pagina te gebruiken.
Al gauw wordt u gecontacteerd door het eerste recruiteringsbureau of recruiter… zij hebben namelijk – naar eigen zeggen – dé perfecte kandidaat voor u.
Klinkt dit bekend in de oren, lees dan gerust verder.
Samen met een korte voorstelling van het recruiteringsbureau, ontvangt u een samenwerkingsvoorstel. Uiteraard wordt er voorgesteld om op “no cure no pay” basis te werken. Het recruiteringsbureau wil u immers niet op kosten jagen. Tussen u en de recruiter klikt het en al snel wordt u getutoyeerd (of anders: het is net alsof u elkaar al jaren kent).
De eerste CV’s zijn weldra een feit en na enkele CV’s te hebben afgewogen, nodigt u een interessant profiel uit. Dit blijkt waarlijk een profiel dat in uw bedrijf past en u biedt de M/V/X een vacature aan.
Hierna volgt al snel de ontnuchtering. Uw nieuwe BFF van het recruiteringsbureau zendt u – beste Jan/Piet/Joris of Corneel – een factuur voor de aanbreng van het nieuwe profiel. Deze factuur loopt al gauw op tot een veelvoud van het maandsalaris van de nieuwe kracht.
Klinkt dit nog steeds vertrouwd?
U bent niet alleen.
Wanneer een bedrijf actief aanwezig is op social media en daarvan gebruik maakt om profielen aan te trekken, is de kans zeer groot dat dit de aandacht trekt van recruiters. Sommige van deze laatsten zijn echter louter gefocust op het opstrijken van een fee en zijn geenszins bezig met uw belangen. Wij wensen u – op basis van onze eerdere ervaringen én daarin gesteund door enkele recente vonnissen en arresten – enkele tips mee te geven hoe u hiermee kan omgaan.
1.- Let op met recruiters die u spontaan en ongevraagd aanspreken. Sommigen schuimen ganser dagen social media af en trachten met een minimale moeite een maximale fee op te strijken.
(TIP) informeer steeds naar de voorwaarden waaronder deze bedrijven werken, en bekijk zeker de voorgestelde fee; de duurtijd van de overeenkomst; de schadevergoeding; …
Indien u het niet eens bent met hetgeen wordt voorgesteld, laat dit dan ook onmiddellijk weten. Bent u het niet eens, zet dit dan ook op mail!
2.- Wanneer de bewuste recruiter u profielen voorstelt zonder voorafgaandelijk een overeenkomst met u te hebben gesloten, is dit een risico voor de recruiter. Zolang er geen overeenkomst voorligt waarin u zich ook kan vinden, bestaat er – kort en goed – geen overeenkomst! Toch zullen slinkse recruiters u achteraf toch afdreigen met een schadevergoeding wanneer u beslist een van de profielen aan te nemen. Laat u echter niet van de wijs brengen én zeker niet afdreigen.
Zolang er geen overeenkomst voorligt, kan het recruiteringsbureau geen aanspraak maken op een bemiddelingsfee dan wel schadevergoeding (omdat u naar oordeel van het recruiteringsbureau de kandidaat toch heeft aangenomen). De rechtspraak is hier duidelijk in.
3.- De voorgestelde bemiddelingsfee / schadevergoeding bedraagt een veelvoud van het maandsalaris van de kandidaat.
(TIP) Heronderhandel eventueel de voorgestelde fee. Mocht het recruiteringsbureau effectief een witte raaf in haar portefeuille hebben, zou het spijtig zijn mocht u deze missen. Dit wil evenwel niet zeggen dat u blindelings de voorgestelde fee dient te aanvaarden.
Indien het recruiteringsbureau u ongevraagd en zonder overeengekomen contract, profielen toestuurt, bent u wettelijk tot niets verplicht.
De meeste (en bij uitbreiding correcte) recruiteringsbureau zullen u pas profielen toezenden wanneer er een overeenkomst tot stand is gekomen. Let daarom op met de “minder correcte” recruiteringsbureaus die een ondertekende overeenkomst zelfs niet willen afwachten.
4.- Vraag ook gerust naar de eigen overeenkomst (mandaat) die het recruiteringsbureau heeft afgesloten met de kandidaat in kwestie. In vele gevallen werkt het recruiteringsbureau zonder mandaat en schuimt het eveneens de profielen van werkzoekenden af op social media. De Ondernemingsrechtbank te Brussel oordeelde in deze zin dat indien een kandidaat geen overeenkomst heeft afgesloten met het recruiteringsbureau, er strikt genomen geen arbeidsbemiddeling kan plaatsvinden tussen het recruiteringsbureau en het bedrijf dat geïnteresseerd is de kandidaat aan te nemen.
Mocht u een conflict hebben met een recruiteringsbureau omtrent vergelijkbare feiten, neem gerust met ons contact op en wij bekijken – samen met u en na het maken van goede afspraken – of u zich al dan niet zorgen dient te maken.
Christophe Van Mechelen
christophevanmechelen@vandoosselaere.be
Simon Boons