WET BETALINGSACHTERSTAND HANDELSTRANSACTIES |
De wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties werd door de wet van 14 augustus 2021 gewijzigd. De wetswijziging zal in werking treden op 1 februari 2022.
Deze wetswijziging heeft tot doel om mogelijk misbruik van grote ondernemingen met betrekking tot betalingstermijnen ten aanzien van de Kmo’s tegen te gaan.
Deze wet geldt énkel in B2B situaties.
STAND VAN ZAKEN |
Op dit ogenblik is de gemeenrechtelijke betalingstermijn tussen ondernemingen dertig kalenderdagen, maar kan er een langere betalingstermijn worden overeengekomen.
De huidige regelgeving legt enkel grenzen op wanneer de schuldeiser een Kmo is en de schuldenaar geen Kmo is. In deze situatie mag de conventioneel bepaalde betalingstermijn maximaal zestig kalenderdagen bedragen.
De betalingstermijn gaat in op volgende tijdstippen: op de datum dat de factuur werd ontvangen, op de datum waarop de goederen en/of diensten in ontvangst werden genomen of op het ogenblik waarop de controle overgaat wanneer de conformiteit van de goederen en/of diensten werd geverifieerd.
De verificatie- en controletermijn mag bovendien nog eens extra maximaal dertig kalenderdagen bedragen.
Met andere woorden betekent dit dat de betalingstermijn kan oplopen tot negentig kalenderdagen (zestig kalenderdagen betalingstermijn + dertig kalenderdagen verificatie- en controletermijn).
Vaak zullen Kmo’s, wanneer zij schuldeiser zijn, een langere betalingstermijn toestaan omwille van een machtige, grotere onderneming als schuldenaar. Na verloop van tijd geraken Kmo’s vaak zelf in liquiditeits- en betalingsmoeilijkheden.
Kmo’s kunnen hiertegen optreden door bijvoorbeeld de figuur van “kennelijke onbillijkheid” op te werpen in de rechtbank. Gezien het gedoogbeleid en de angst van Kmo’s om afnemers te verliezen, wordt dit middel een lege doos.
VERANDERING OP KOMST |
- Maximale betalingstermijnen
De wet van 14 augustus 2021 bepaalt nu dat de conventionele betalingstermijn in handelstransacties nooit meer dan zestig kalenderdagen mag bedragen. Een verlenging van dertig kalenderdagen tot uiterlijk zestig kalenderdagen blijft aldus een mogelijkheid. Deze begrenzing geldt in alle handelstransacties, zonder inachtneming van de grootte van de ondernemingen.
Wanneer een betalingstermijn van meer dan zestig kalenderdagen wordt bepaald, zal deze automatisch gereduceerd worden naar dertig kalenderdagen. Hierna beginnen de interesten te lopen.
Op dit principe blijven uiteraard uitzonderingen bestaan. Bij Koninklijk Besluit kan voor bepaalde sectoren van deze zestig dagen-regel worden afgeweken.
- Controle- en verificatieperiode
Op het vlak van de controle- en verificatieperiode wordt er ook ingegrepen. De wetswijziging voorziet geen extra periode meer om een controle door te voeren. Een extra controle- en verificatieperiode wordt geschrapt. Deze zal nu deel uitmaken van de betalingstermijn. De maximale betalingstermijn zal dus steeds zestig kalenderdagen uitmaken.
Het onnodig rekken en het misbruik maken van een verlengde betalingstermijn wordt op deze manier onderuit gehaald.
- Vertrekpunt betalingstermijn
Ondernemingen kunnen ten slotte ook geen afspraken maken omtrent het moment dat de betalingstermijn begint te lopen. De wetgever heeft geopteerd om de ontvangst van de factuur als vertrekpunt te nemen.
PRAKTIJK |
In de praktijk zullen bovenstaande wetswijzigingen voor Kmo’s een verschil kunnen maken wanneer de handelstransacties vallen onder het Belgische recht. De wettelijke verankering zal ervoor zorgen dat de algemene voorwaarden en contracten weinig of geen ruimte laten voor een onderhandeling naar een langere betalingstermijn. Op deze manier kunnen multinationals een rol spelen in de groei van Kmo’s, zonder dat deze laatste in liquiditeitsproblemen verwikkeld raken.
Met deze drie (grote) wijzigen wil de wetgever Kmo’s meer bescherming bieden tegen machtige multinationals die in een onderhandelingsfase altijd een stapje voor zullen hebben.
Hulp nodig bij het aanpassen van uw algemene voorwaarden of contracten? Contacteer ons.
Roeland Vanstaen Christophe Van Mechelen
roelandvanstaen@vandoosselaere.be christophevanmechelen@vandoosselaere.be
Simon Boons Tine Loyens